HOP
  
Polat Duğan | Official Web Site
polatdugan

Etrafımda bir çok web geliştiricisi var fakat hepsinin tarzı kendisine göre. Kimisi sadece HTML & CSS kodlayarak bir tasarım elde ediyor, kimisi de wordpress, joomla gibi hazır modüllere hazır tema ve eklentiler ekleyerek işini çözüyor. Peki bir web geliştiricisi iseniz siz hangi yolu seçerdiniz?Şahsi fikrimi sorarsanız iki durumda bana yanlış geliyor. Makalelerimi okuyanlar bilirler ki tamamen eklenti düşmanı birisiyim. Bu sebepten dolayı wordpress üzerinde zorda kalmadıkça eklenti kullanmamayı tercih ederim. Ben web geliştiricisi olarak yolumu belirli adımlara göre çizerim. İhtiyaçlara veya isteklere göre önce tasarımın ön düşüncesini belirlerim. Bu yapacağım işin kabataslak olarak belirmesine neden olur. Daha sonra Adobe Photoshop ile düşündüğüm tasarımın bir yansımasını dijital ortama (katman katman) dökerim. Kesinlikle tasarımım bitmeden kodlama işlemine geçme taraftarı değilimdir. Önce tasarım biter sonra kodlama başlar. Bu benim için bir kuraldır ve işlerimin daha sağlıklı ilerlemesine faydalı olmaktadır. Siz ne yapmalısınız peki?

design-brain
Bir iş aldığınızı veya kendinize tasarım yapacağınızı düşünürsek ilk adımlarınız ne olmalı?
Tasarımda beklenenler nelerdir? Öncelikle beklentiler belirlenmelidir. Blog tasarımı olabilir, bir şirket profili için web tasarımı olabilir, bir aşçı için yemek sitesi tasarımı olabilir. Bir sürü alternatif yön var ama doğru olan hangi yönden ilerlemek? Bunun beklentilerini bulmak yola ilk adımı atmak olacaktır. İnternet üzerinden yapacağınız tasarıma göre bir çok site mevcut tasarıma başlamadan önce başka tasarımların nasıl olduğuna göz atabilir ve tasarımlarınızda size faydalı olabilecek materyalleri daha rahat belirleyebilirsiniz. Tabi size gidin başka sitelerin birebir aynısını yapın demiyorum. Ama görsellik esinlenme yöntemi ile ortaya çıkar. Bu sayede yapacağınız tasarımı az çok ortaya çıkartabilirsiniz. Ben tasarımlarımı Adobe Photoshop ve illustrator kullanarak ortaya çıkartıyorum. Sizede bu programları öneririm.

write
Düşünce tamam, tasarım tamam peki sıradaki işlem ne olmalı?
Artık site gözle görülür bir hale büründü. Peki tek tek png ve jpg’leri photoshop üzerinde kesip html’e mi aktarmalıyız. Tabiki hayır!.. Mümkün olduğunca css ile tasarımlarınızı png ve jpg kullanmadan yapmaya çalışın. CSS Html ile gelen bir velinimettir. Voltran oluşturan bir parçadır. Tema tasarımlarında ne kadar az görsel kullanırsak sitemizin performansı bir o kadar artacaktır. Bu sayede hem web sitenizin trafiği rahatlayacak hemde performans artışı olacağından sayfa açılma hızları o kadar hızlanacaktır. CSS ile yapacağınız şeyler tamamen sizin hayal gücünüzede bağlıdır.

Google

Buraya kadar ne yaptık bir check edelim.
Tasarımı isteğimize veya gerekene göre düşündük. Düşüncemizi dijital ortama aktardık. Dijital ortamda hazırladığımız arayüzü Html ve CSS yardımı ile bir temaya büründürdük. Bu adımlara kadar tasarımlarınız güzel ise Html olarak bir web sitesini hazır duruma getirdiniz demektir. Bazı durumlarda bu kadarı bile yeterli olabilir fakat site üzerinde bir güncelleme yapacağınız zaman her defasında html üzerinde mi oynama yapacaksınız.? Sürekli kodlar ile uğraşmak ve bu kodlarda yapabileceğiniz bir hatanın sitenin patlamasına sebep olması ne kadar sağlıklı olacak. İster bu adımda bitirin ister devam edin tamamen size ve sabrınıza kalmıştır.

Peki Html ve CSS hazırlandıktan sonra ne yapmalısınız?
Wordpress’i hazır temalar ile kullanmaktansa kendi yaptığınız HTML temayı wordpress’e aktarın. Bu çok zor bir yöntem değil ve bunun nasıl yapılacağı ile ilgili youtube üzerinde türkçe olarak bir sürü video bulunmaktadır. WordPress’e aktaracağınız temanız üzerinde ileriye dönük kolaylık sağlamış oluyorsunuz. Yeni bir yazı eklemek olsun görsel eklemek olsun WordPress Admin panelinden otomatik olarak ekleyebilir, güncelleyebilir ve silebilirsiniz.

html5-css3-wordpress
WordPress’in size faydası ne olacaktır?
WordPress sürekli kendini güncelleyen bir uygulamadır. Bunun yanında kodlarla uğraşmak istemeyenler için ek olarak bir çok eklentiyi barındıran bir sistemdir. Yazımın başında bahsettiğim gibi WordPress üzerine bir sürü tema ve eklenti ekleyebilirsiniz. Açık kaynak kodludur. İstediğiniz şekilde düzenleyebilir yönetebilirsiniz. Sitenize bir yazı ekleyecekseniz bunu admin panelinden çok rahat bir şekilde yapabilirsiniz. Yazılarınızı güncelleyebilir, silebilirsiniz. Yeni görselleri eklerken bile size basit adımlar ile yönetim sağlayan içerik yönetim sistemidir. Eklentiler sayesinde sitenizi zenginleştirebilirsiniz. Tabi ben tamamen eklenti karşıtı birisi olarak öncelikle işlerinizi eklentisiz çözmenizden yanayım. Bunun yanında sitenizi ziyaret eden insanlar sitenize yorum yazabilir. Yazılarınızı beğenebilir ve paylaşabilirler. Bununla birlikte sayısız özelliği bulunan WordPress’i mobil olarakta kullanabilirsiniz. Akıllı telefonlarınızdan yazı ve görsel paylaşabilir, düzenleyebilir ve silebilirsiniz.

 1 Makalemi Beğendiniz mi?

    Yazıyı Paylaşın:

Polat DUĞAN
Sistem ve Ağ Uzmanlığı
1988 İzmir doğumluyum. 2009′da Dumlupınar Üniversitesi Endüstriyel Elektronik Bölümü’nden mezun oldum. 2014′de Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesin’den de Mezun oldum :) 2011'de Bilge Adam'dan "Sistem ve Ağ Uzmanlığı" ve "Web ve Grafik Tasarım Uzmanlığı" Eğitimlerine başlayarak üstün başarı sertifkalarımı aldım.

QR:  Web Geliştiricisi Nasıl Bir Yol İzlemeli ve Neden WordPress?
Mekale Adı: " Web Geliştiricisi Nasıl Bir Yol İzlemeli ve Neden WordPress? "
Kategorisi ve Yazarı: " HTML5 / CSS3, Tasarım, Wordpress " kategorisine " " tarafından eklemiştir.
Tarihi ve Kelime Sayısı : " 05 Ağustos 2016 " tarihinde eklemiş ve " 691 " kelime mevcuttur.
Okunma ve Yorum Sayısı : Bu yazı 5 dakika sürede okunabilir. " 7.146 " görüntüleme ve " 0 yorum " yapılmıştır.
  Benzer Yazılarpolatdugan
  Yorumlarpolatdugan
  Cevap Bırakın

Tweetle